Εισαγωγή
Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης γυναικών και ανδρών που έχουν νοσήσει με καρκίνο σε νεαρή, γόνιμη ηλικία έχει ευαισθητοποιήσει την ιατρική κοινότητα που ασχολείται με τη νόσο, ώστε να λάβει μέτρα που να βοηθούν στη διατήρηση της γονιμότητας αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι «ελεύθεροι νόσου», έχουν δικαίωμα να επανασχεδιάζουν τη ζωή τους, εντάσσοντας σε αυτήν και το δικαίωμα της μητρότητας ή πατρότητας.
Η εξέλιξη στη διάγνωση, αντιμετώπιση και διαχείριση των ογκολογικών ασθενών έχει οδηγήσει στην πλήρη ίαση πολλών μορφών καρκίνου. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο, γιατροί και ασθενείς να ενημερώνονται για όλες τις δυνατότητες που τους προσφέρονται για να επιτευχθεί η διατήρηση της αναπαραγωγής σε ογκολογικούς ασθενείς σε γόνιμη ηλικία.
Ο δρόμος για τη σωστή ενημέρωση με κατεύθυνση, στόχο και σκοπό «τη συνέχεια της ζωής» είναι μακρύς, δεδομένης της άγνοιας και ενδεχομένως και του φόβου που εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας που ασχολείται με τον καρκίνο μπροστά στην επιθυμία μιας νέας γυναίκας ή ενός άνδρα με καρκίνο ν’ αποκτήσουν παιδιά μετά το τέλος της θεραπείας. Επιπρόσθετα, η άγνοια των γιατρών που αναλαμβάνουν την αντιμετώπιση ενός καρκίνου, όσον αφορά στη διατήρηση της αναπαραγωγής των ασθενών τους, δεν τους επιτρέπει να ενημερώσουν πρόωρα, πριν την έναρξη της θεραπείας, όταν η διατήρηση της αναπαραγωγής θα είναι εφικτή, τους ασθενείς τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η σημαντική δυνατότητα της τεκνοποίησης.
Η αναγκαιότητα της «δεύτερης ευκαιρίας σε ογκολογικούς ασθενείς» και η συνεπακόλουθη ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης και συνεργασίας με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια του καρκίνου –από τη διάγνωση έως την αποκατάσταση –στάθηκε η έμπνευση και η γενεσιουργός αιτία της Ελληνικής Εταιρείας Διατήρησης Αναπαραγωγής.
Ποιοι Είμαστε
Η Ελληνική Εταιρεία Διατήρησης Αναπαραγωγής είναι μια Επιστημονική Εταιρία, που ενώνει γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων του Πανεπιστημιακού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα –Γυναικολόγους, Παθολόγους-Ογκολόγους, Αιματολόγους-Ογκολόγους, Ακτινοθεραπευτές-Ογκολόγους, Χειρουργούς Μαστού, Παιδιάτρους, Ακτινοδιαγνώστες και Ουρολόγους –οι οποίοι είναι επιστημονικά υπεύθυνοι να διαχειριστούν την ασθένεια των νέων ανθρώπων με καρκίνο. Οι θεράποντες γιατροί διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ενημέρωση των ασθενών τους για όλα όσα αφορούν στη νόσο (τι να περιμένουν, τι δυνατότητες τους προσφέρονται, πώς μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο της ζωής τους, κ.ά.), συμβάλλοντας με όλες τους τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η ΕΕΔΑ έχει συσταθεί και λειτουργεί στα πρότυπα των αντίστοιχων διεθνών εταιρειών, με τις οποίες και συνεργάζεται στενά.
Η Ελληνική Εταιρεία Διατήρησης Αναπαραγωγής είναι υπεύθυνη:
- να γνωστοποιήσει σε όλους τους γιατρούς που διαχειρίζονται την ασθένεια των νέων ανθρώπων με καρκίνο για τις μεθόδους που εφαρμόζονται διεθνώς για τη διατήρηση της αναπαραγωγής σε ογκολογικούς ασθενείς
- να τονίσει την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτών των μεθόδων με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς
- να επισημάνουν την αξία της εφαρμογής των μεθόδων μόνο σε κέντρα που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα οποία συνεργάζονται με ογκολογικές κλινικές.
Στόχος – Σκοπός
«Γυναίκες και άντρες με καρκίνο, σε γόνιμη ηλικία, έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται και να μπορούν να επιτύχουν την τεκνοποίηση με την ολοκλήρωση της θεραπείας τους»: αυτό πρεσβεύει , η Ελληνική Εταιρεία Διατήρησης Αναπαραγωγής και το αποδεικνύει επιστημονικά, παρέχοντας γνώσεις και συμβουλευτική στην επιστημονική κοινότητα, στους κοινωνικούς φορείς και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τους ογκολογικούς ασθενείς.
Στόχος και σκοπό της ΕΕΔΑ είναι η γνωστοποίηση των μεθόδων που επιτυγχάνουν τη διατήρηση της γονιμότητας και η ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, των ασθενών, των οικογενειών τους αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, ώστε να αρθούν οι επιστημονικοί φόβοι και οι κοινωνικές προκαταλήψεις, για να δοθεί μία «δεύτερη ευκαιρία ζωής» σε άνδρες και γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο σε νεαρή ηλικία και έχουν αποθεραπευθεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δραστηριοποιηθεί όλη η επιστημονική κοινότητα, οι σύλλογοι ασθενών, οι οικογένειες των ασθενών και το σύνολο της πολιτείας ώστε να στηρίξει ηθικά, ψυχολογικά και επιστημονικά τους ανθρώπους –γυναίκες και άντρες –που θέλουν να ονειρευτούν ένα μέλλον με οικογένεια μετά τον καρκίνο.