Βασική λειτουργία ωοθηκών και όρχεων
Η Γονιμότητα της Γυναίκας
Οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι διαθέτουν σπέρμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, διαθέτουν ένα συγκεκριμένο, περιορισμένο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες τους από τη γέννησή τους και έως την εμμηνόπαυση, που τοποθετείται χρονικά περίπου στην ηλικία των 50 ετών.
Τη στιγμή της γέννησής της η γυναίκα στις ωοθήκες της έχει συνολικά 1 με 2 εκατομμύρια ωάρια. Κατά τη διαδικασία της εμμήνου ρύσης, σε κάθε κύκλο καταστρέφονται περίπου 500 με 1000 ωάρια για να ωριμάσει μόνο ένα ωάριο, έτοιμο να γονιμοποιηθεί.
Όταν η γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση, δεν υπάρχουν πλέον ωάρια στις ωοθήκες της.
Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν κάποιοι άλλοι εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να καταστρέψουν νωρίτερα τον αριθμό των ωαρίων και να οδηγήσουν τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση σε νεαρότερη ηλικία. Οι παράγοντες αυτοί είναι το κάπνισμα, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία), οι οποίοι μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα τη γονιμότητα της γυναίκας, να την οδηγήσουν στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση και να της στερήσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά.
Η Γονιμότητα του Άνδρα
Με έναρξη την περίοδο της εφηβείας, ο άνδρας εκκρίνει την ορμόνη τεστοστερόνη και παράγει σπερματοζωάρια, δυνατότητα που τη διατηρεί σχεδόν σε όλη του τη ζωή. Η ορμόνη τεστοστερόνη ευθύνεται για την αλλαγή της φωνής του άνδρα στην εφηβεία, την έντονη τριχοφυΐα, την ωρίμανση του πέους και των όρχεων και την ανάπτυξη του μυϊκού του συστήματος.
Σε αντίθεση με τις ωοθήκες στις γυναίκες, οι όρχεις παράγουν κάτω από την επίδραση των ορμονών που παράγονται από την υπόφυση, συνεχώς σπερματοζωάρια, τα οποία ωριμάζουν, ενισχύονται με το υγρό που παράγει ο προστάτης και καταλήγουν στον κόλπο της γυναίκας με την εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.